پارگی پروتز سینه
پارگی پروتز سینه از عوارض نادری است که میتواند در پی جایگذاری پروتز و فرسودگی آن رخ دهد. بافت پروتز سینه بافتی ژلهای است که پوسته ضخیم و مقاومی دارد اما ممکن است در طی زمان دچار فرسودگی و کاهش استحکام شود. این کاهش استحکام پارگی یا نشت پروتز را بهدنبال دارد. در صورت پارگی پروتز ممکن است در زیبایی و فرم ایدهآل سینه تغییراتی حاصل شده و همچنین درد و عوارضی در فرد نمایان شود. بنابراین در این مواقع باید به پزشک متخصص مراجعه نمود تا در صورت پارگی پروتز آن را تعویض نماید.
پارگی پروتز سینه چیست؟
پارگی پروتز یا نشت پروتز سینه اتفاقی بسیار نادر است که احتمال بروز آن در افرادی که عمل کاشت پروتز سینه را انجام دادهاند وجود دارد. ازاینرو زیباجویانی که این عمل را انجام دادهاند باید همواره به فرم سینه و علائم خود توجه داشته باشند. احتمال پارگی پروتز سینه در مورد پروتزهای سیلیکونی که مقاومتر هستند، کمتر است.
بهطورکلی پارگی پروتز زمانی رخ میدهد که در طی زمان بافت مقاوم پروتز استحکام خود را از دست داده و دچار فرسودگی شده؛ و یا زمانیکه در طی تصادف یا برخورد یک جسم پروتز نشت پیدا کرده است. این عارضه اگرچه بهندرت اتفاق میافتد اما درهرحال خطراتی ایجاد میکند و با درد، التهاب و تغییرات ظاهری همراه است.
پاره شدن پروتز سینه چه علائمی دارد؟
پاره شدن پروتز سینه سالینی بیشتر از پروتز سیلیکونی شایع است. این پروتز هنگامی که دچار پارگی میشود مثل یک بالن شروع به نشت سالین (محلول آب و نمک) داخل خود میکند تا زمانیکه همه محتویات آن خالی شود و توسط بدن جذب گردد. این فرآیند نشتی ممکن است به آرامی یا به یکباره رخ دهد. با نشت محتویات، اندازه و شکل سینه تغییرات زیادی را بروز میدهد و اینگونه میتوان به پاره شدن پروتز سینه پی برد.
و اما پارگی پروتز سینه سیلیکونی؛ این پروتز مقاومتر است و پس از پارگی در داخل پروتز و یا اطراف بافت اسکار نشت پیدا میکند؛ بنابراین تغییر چندانی در ظاهر سینه ایجاد نمیکند. بههمین دلیل است که پارگی آن را بهعنوان پارگی خاموش نیز معرفی میکنند که در اغلب بانوان بدون هیچ علائمی بروز پیدا میکند. تورم، بیحسی، سوزش، احساس مورمور شدن، احساس وجود گرههای سخت زیر بافت سینه یا زیر بغل، درد شدید و غیرطبیعی یا حساسیت پوست سینه، کاهش سایز و ابعاد سینه از جمله علائم هستند که ممکن است در ادامه در اثر پاره شدن پروتز سینه سیلیکونی رخ دهند.
بیش تر بخوانید => پروتز سینه منتور
چه عللی سبب پارگی پروتز سینه می شود؟
پروتز سینه بافت ژلهای دارد که در یک پوسته خارجی محکم و بادوام جای گرفته است. این پوسته معمولا طی سالهای اول کاشت پروتز هیچ آسیبی نمیبیند اما ممکن است با گذشت زمان با حضور در محیط بدن دچار فرسودگی شود. فرسودگی پروتز استحکام آن را کاهش میدهد و موجب میشود احتمال پارگی آن افزایش یابد.
از سوی دیگر هرگونه برخورد ناگهانی و شدید اجسام به سینه بهعنوان مثال در حین تصادفات رانندگی میتواند پاره شدن پروتز سینه را بهدنبال داشته باشد. در واقع اینطور نیست که با یک ضربه ساده یا یک تنه به تنه شدن عادی در خیابان پروتز سینه پاره شود؛ بلکه ضربهای پارگی پروتز سینه را بهدنبال دارد که تا حدی شدید باشد و علاوهبر پاره شدن پروتز سینه با درد سینه همراه شود.
خطر پارگی پروتز سینه در چه افرادی بیشتر است؟
خطر پارگی پروتز سینه در همه بانوانی که عمل پروتز سینه را انجام دادهاند وجود دارد اما برخی بانوان از جمله بانوانی که ورزش حرفهای انجام میدهند بیشتر در معرض بروز این عارضه هستند. هرگونه تحرک و ریسک وارد شدن ضربات ناگهانی و شدید به سینه در طی ورزشهای ایروبیک، رقص زومبا، اسب سواری، هنرهای رزمی و… میتواند احتمال پارگی پروتز سینه را افزایش دهد.
پاره شدن پروتز سینه چه عوارضی دارد؟
پاره شدن پروتز سینه ممکن است با علائم و عوارضی همراه باشد. از جمله درد، تورم و حساسیت پوست سینه که پس از پارگی رخ میدهد و یا تغییرات آزاردهندهای که ظاهر سینه را به هم میریزند! همچنین باید توجه داشت که پاره شدن پروتز سینه و جذب محتویات آن توسط بدن حتی اگر پروتز سالینی (محتوی آب و نمک) باشد، خطرناک است. محتویات جذب شده از مواد ژلهای داخل پروتز ممکن است به غدد لنفاوی و دیگر ارگانهای بدن انتقال یابند و عوارضی را پدید آورند. درهرحال اگر عمل کاشت پروتز سینه را انجام دادهاید، باید مادام پیگیر وضعیت آن باشید و صحت و سلامت آن را در بافت سینه پیگیری نمایید.
سوالات متداول
حدود ۸ تا ۱۰ سال که از کاشت پروتز سینه میگذرد، احتمال بیشتری دارد که پارگی پرواز سینه رخ دهد.
تخمین زده میشود حدود ۲ تا ۱۲٪ بانوانی که عمل کاشت پروتز سینه سیلیکونی را انجام دادهاند دچار پارگی پروتز شوند.
پزشک متخصص با معاینه و مشاهده علائم بالینی و همچنین با استفاده از ماموگرافی، MRI و روشهای تصویربرداری کامپیوتری به تشخیص قطعی در این مورد دست مییابند.
کلام آخر
در این مطلب بهطور جامع و کاربردی با علل و علائم پارگی پروتز سینه آشنا شدیم. و اما همواره پیشگیری بهتر از درمان است! جهت پیشگیری از بروز این عارضه سایز پروتز سینه را با دقت انتخاب کنید؛ به جراحی حرفهای و باتجربه مراجعه نمایید و مراقبتهای بعد از عمل را با دقت انجام دهید. همچنین بعد از جایگذاری پروتز سینه تا سالهای سال مراقب باشید تا ضربه شدیدی به قفسه سینه وارد نشود و حدالامکان بعد از عمل روی پروتز سینه نخوابید تا فشاری به آن وارد نگردد.