اطلاعاتی در خصوص جراحی جینوپلاستی یا ژنیوپلاستی
ژنیوپلاستی که تحت عنوان جراحی چانه نیز شناخته میشود یک روش جراحی زیبایی محسوب میشود که عموماً توسط جراح پلاستیک و برای اصلاح مشکلات زیبایی چانه انجام میشود، جینیوپلاستی با استفاده از ایمپلنت چانه یا تغییر ساختار استخوان چانه انجام میشود. ایمپلنتهای به کار رفته در این جراحی غالباً از جنس سیلیکون هستند اما ممکن است در موارد خاص از ایمپلنتهای دیگر نیز استفاده شود.
کاربردهای جنیوپلاستی
- اصلاح چانه جلو آمده یا برجسته (پروگناتیا)
- ترمیم چانه عقب رفته (رتروژنیا)
- اصلاح ناهماهنگی یا عدم تقارن در چانه (چانه کج که در وسط صورت قرار ندارد و تناسب چهره را از بین برده است).
- اصلاح ناهنجاریهای چانه (چانه بلند یا کوتاه)
- بزرگ نمودن چانههای بسیار کوچک (میکروژنیا) یا بزرگ (ماکروژنیا) که با بقیه اجزاء صورت هماهنگی ندارد.
جنیو پلاستی معمولاً همراه با جراحیهای دیگر مانند جراحی بینی به صورت همزمان انجام میشود تا تناسب کل چهره طی یک جراحی ایجاد شود.
چه افرادی میتوانند جینیوپلاستی را انجام دهند؟
- افرادی که از سلامت جسمانی خوبی برخوردار هستند و در حال حاضر هیچ بیماری خاص یا منع پزشکی برای جراحی ندارند.
- افرادی که از ظاهر چانه خود رضایت ندارند.
- افرادی که پس از یک آسیب یا جراحت مانند شکستگی چانه به دنبال جراحی ترمیمی چانه هستند.
- افرادی که به دلیل یک بیماری مادرزادی دارای مشکلاتی در قسمت چانه هستند.
- افرادی که از سلامت روحی لازم جهت انتظارات واقع بینانه از نتایج جراحی را دارند.
- افرادی که رشد اسکلتی آنها کامل شده است (معمولاً در اواخر سنین نوجوانی رشد استخوانی به پایان میرسد و افراد میتوانند جهت جراحی اقدام نمایند.)
انواع روش های به کار برده شده در جراحی جنیوپلاستی
انواع روشهایی که در جراحی جنیوپلاستی به کار برده می شود
متداولترین روشهایی که جهت جنیوپلاستی توسط جراحان به کار برده میشود عبارتند از:
- اسلایدینگ جنیوپلاستی: در این روش تغییرات روی استخوان چانه صورت میگیرد، در مواردی که چانه بیش از حد جلو آمده یا عقب رفته، جراح با ایجاد برشها یا پیوندهایی اقدام به ترمیم و اصلاح استخوان چانه مینماید.
- ایمپلنت چانه: در این جراحی از یک تکه ایمپلنت سیلیکونی انعطاف پذیر جهت بزرگ کردن چانه کوچک، زاویه دادن به قسمتهای مختلف چانه جهت زیباسازی فک پایین یا ایجاد تغییراتی از این قبیل استفاده میشود.
در واقع با اینکه هر دوی این روشها جهت زیباسازی و اصلاح مشکلات فک میباشد اما در روش اسلایدینگ جنیوپلاستی از ایمپلنت یا مواد مصنوعی دیگر استفاده نمیشود و هرگونه تغییری فقط روی ساختار استخوان یا بافت چانه صورت میگیرد. انتخاب هر کدام از روشهای ذکر شده با توجه به آناتومی چهره بیماری و انتظاراتی که از نتایج جراحی دارد، با توجه به نظر پزشک متخصص انتخاب خواهد شد.
مراحل انجام جراحی ژنیوپلاستی
این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام میشود.
جراحی عموماً از داخل دهان انجام خواهد شد تا هیچ گونه جای بخیه و برشی روی پوست چانه باقی نماند، یک برش از طریق لثه در قسمت فک پایین ایجاد میشود تا جراح بتواند به استخوان فک پایین و چانه دسترسی داشته باشد، پس از ایجاد تغییرات ساختاری در استخوان یا گذاشتن ایمپلنت در موقعیت مناسب چانه، برش ایجاد شده دوخته خواهد شد، بخیهها از نوع جذبی خواهند بود و حدود دو هفته و در بعضی موارد زمان بیشتری لازم است تا بخیهها جذب شوند و برش جراحی به مرور بهبود مییابد.
مراقبت های پس از جراحی جنیوپلاستی
- پس از جراحی لازم است یک شب در بیمارستان بستری بمانید، قبل از اینکه از بیمارستان مرخص شوید یک عکس رادیولوژي از چانه شما تهیه میشود تا جراح به بررسی نتایج جراحی بپردازد و اگر مشکل خاصی وجود نداشته باشد میتوانید به منزل بازگردید.
- به دلیل استفاده از بیهوشی تا ۴۸ ساعت نیاز دارید که فردی از شما پرستاری نماید، پس از آن هم بهتر است تا یک هفته استراحت نمائید و سپس میتوانید کارهای روزمره خود را انجام دهید.
- پس از جراحی ممکن است مقداری درد داشته باشید که استفاده از مسکنها به شما کمک میکند تا بتوانید آن را تحمل نمایید. در چند روز اول میزان درد ممکن است شدید باشد اما به مرور طی چند هفته به طور کامل از بین میرود.
- آنتی بیوتیکهایی که جهت جلوگیری از عفونت برای شما تجویز میشود را باید به درستی مصرف نمائید.
- میزان تورم و کبودی در افراد مختلف، متفاوت میباشد اما معمولاً در روز دوم و سوم میزان تورم و کبودی شدت مییابد که با استفاده از کمپرس آب سرد و خوابیدن به صورت نشسته میتوانید به کاهش آن کمک نمائید. میزان تورم پس از دو هفته تقریباً به پایان میرسد.
- پس از جراحی جنیوپلاستی غذا خوردن تا چند روز با مشکلاتی همراه است بنابراین باید در هفتههای اول رژیم غذایی نرم و آبکی داشته باشید، به مرور می توانید به رژیم غذایی نرمال خود بازگردید.
عوارض پس از جراحی ژنیوپلاستی
خونریزی
مقداری ترشح از محل زخم در داخل دهان (به خصوص هنگام شب) طبیعی میباشد، جهت کنترل آن میتوانید با استفاده از دستمال به مدت ده دقیقه ناحیه را تحت فشار قرار دهید تا خونریزی قطع شود.
بی حسی
لب پایینی ممکن است تا چند ماه بی حس باشد (مانند احساسی که پس از تزریق بی حسی در دندانپزشکی دارید)، در بعضی از بیماران ممکن است این بی حسی برای همیشه باقی بماند.
عفونت
در بعضی از جراحیها از صفحات و پیچهای کوچکی جهت ایجاد تغییراتی در ساختار استخوانی چانه استفاده میشود، گاهی ممکن است به علت ایجاد عفونت جراح مجبور شود این مواد را خارج نماید.
عوارضی که ذکر کردیم بسیار نادر میباشد اما در مواردی ممکن است ایجاد شود بنابراین لازم است در انتخاب جراح خود نهایت دقت را داشته باشید تا میزان آسیب، نارضایتی از نتایج جراحی و یا هر گونه عوارض جانبی به حداقل ممکن برسد.